info@planota.si
05 307 40 40
Grgarske Ravne 30

Izboljšajmo pogoje za delovanje

- Ali so se sredstva iz občinskih razpisov za NVO v zadnjih letih zmanjševala? 
- Ste opazili, da prostovoljsko delo ni upoštevano med upravičenimi stroški občinskega razpisa, društva pa dejansko opravijo ogromno ur prostovoljskega dela? 
- Je DDV, ki si ga vaša NVO ne morete odbiti, upoštevan med upravičenimi stroški programa, katerega financira občina?
- So predplačila za izvajanje programov oz. projektov NVO stalna praksa v občini? Je višina predplačila enaka tisti, ki jo dovoljuje zakon (npr. 50% vrednosti programa oz. projekta)?

6

Na taka in podobna vprašanja in okoliščine vam lahko pomagamo razrešiti v Regionalnem stičišču NVO Planota. Se sprašujete kako?

Na osnovi naših izkušenj in znanj lahko v sodelovanju z vašo in drugimi NVO pripravimo strokovne predloge za izboljšanje občinskih razpisov in drugih vsebin, ki se nanašajo na NVO. Glede na oceno situacije v občini (število NVO, ki jih problem naslavlja, pripravljenost občinske uprave za spremembe pravilnikov, interes občinskih svetnikov in strank za sodelovanje z NVO…) pripravimo načrt akcije za spremembo določenega predpisa (zagovorniški načrt). Vzpostavljena mreža z NVO nam omogoča, da povežemo NVO na določenem območju in skupaj nastopimo v pogajanjih s predstavniki občine; pri tem se po potrebi povežemo tudi z drugimi (občinski svetniki, stranke/liste…), ki lahko pomagajo.

V zvezi s svojo težavo ali izzivom nas pokličite na telefonsko številko 05 307 40 40 ali nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Z vami se bomo pogovorili o možnih rešitvah, pripravili načrt zagovorniške akcije in začeli z reševanjem izziva ali težave.

 

V zadnjih dveh letih smo oddali več kot 40 predlogov na različne javne inštitucije, od teh je bilo sprejetih več kot pol. 

                               Primeri uspešno izvedenih zagovorniških akcij >>>   dobre prakse

Pogoje za delovanje nevladnega sektorja pa izboljšujemo tudi preko spodaj naštetih načinov:

SVET NVO Svet NVO Severne Primorske (Goriške razvojne) regije  

Je zagovorniško telo za zastopanje skupnih interesov NVO na različnih nivojih oziroma organizacij v regiji.

Preberi več ...

 
 Razvojni svet regije

Je bil ustanovljen aprila 2013, vključuje pa tudi sedem predstavnikov nevladnega sektorja.

Preberi več ...

 CLLD / Razvoj, ki ga vodi skupnost Je instrument, ki lokalnim akcijskim skupinam (LAS) omogoča izvedbo razvoja lokalnih območij po pristopu »od spodaj navzgor«, kar vpliva na uresničevanje lokalnih potreb. V stičiču redno spremljamo izvajanje razpisov vseh štirih LAS-ov na našem območju predvsem na področju vključenosti nevladnega sektorja.
 Izvajanje občinskih razpisov

Skrb za transparentno in učinkovito izvedbo občinskih javnih razpisov za nevladne organizacije je ena pomembnejših nalog regionalnega stičišča. Do sedaj smo skupaj z ostalimi stičišči in nacionalno mrežo izdali Priročnik o izvajanju občinskih razpisov. Pripravljamo pa še dodatne smernice za izvajanje razpisov v manjših občinah.

Preberi več ...

 ŠOLA ZA ŽUPANE - akcija pred lokalnimi volitvami 2018

V letu 2018 skupaj z ostalimi regionalnimi stičišči nevladnih orgnizacij peljemo kampanijo "ŠOLA ZA ŽUPANE" za več dialoga med kandidati na lokalnih volitvah in večjo vključenost lokalnih nevladnih organizacij v programe županov.

Preberi več ...