info@planota.si
05 307 40 40
Grgarske Ravne 30

Stržiškarski sejem

KS Stržišče in Društvo Baška dediščina vabita na tradicionalno prireditev, Stržiščkarski sejem, ki bo v nedeljo, 11. avgusta 2019 ob 16.00 uri v Stržiščah v Baški grapi. Pričela se bo s kulturnim programom in nadaljevala z živo glasbo. Spremljevalni program bo obogatil srečelov. 

Vsako prvo nedeljo po sv. Lovrencu (10. avgusta), po zaključenih najtežjih kmečkih opravilih, to je hribovski košnji, žetvi pšenice ter setvi repe in ajde, je bil namreč v Stržiščah v Baški grapi dan druženja, veselja in plesa. Danes se nekdanja širna polja izgubljajo v travnikih, praznik pa je vedno bolj živ.

O sejmu priča že zapis v župnijski kroniki iz leta 1884, ko je takratni župnik zabeležil, da je na »sejmu tega leta vaški starešina Kikelj prepovedal ples«. V času italijanske zasedbe med obema vojnama je sejem izgubil prvotni pomen. Prihajali so le Rezjani, ki so brusili škarje, popravljali dežnike in krpali lonce in kramarji iz Furlanije in drugih krajev, ki so prodajali drobnarije za vsakdanjo rabo. Po drugi sv. vojni sejma ni bilo več, ostalo pa je srečanje krajanov in izseljencev z veselico. Od leta 2006 ga KS Stržišče organizira skupaj s Društvom Baška dediščina in ga bogati s kulturnim program in druženjem z živo glasbo.

Letošnji program se bo pričel ob 16.00 uri na prireditvenem prostoru ob nekdanji šoli. Oblikovali ga bodo: KD Gorenj Konc z Livka, ki bodo s komedijo " Zlata Poroka" poskrbeli za smeh in ansambel Dveh dolin, ki bo igral za veselo druženje. Obiskovalci bodo lahko preizkušali srečo na srečelovu in se družili na tržnici ter pozabavali na mehanskem biku; otroci pa bodo lahko svoje vragolije namenili napihljivim igralom.

PROGRAM:
Kdaj: ob 16.00 uri ;
Kje: Stržišče (Baška grapa)
Kulturni program : KD Gorenj Konc (humoristična predstava)
Druženje z ansamblom Dveh dolin.
Ob sejemski program: srečelov, tržnica, mehanski bik, napihljiva otroška igrala

Vabljeni! NI VSTOPNINE!