info@planota.si
05 307 40 40
Grgarske Ravne 30

Društvo Baška dediščina zaključuje leto Franceta Štiglica

Društvo Baška dediščina v mesecu novembru zaključuje niz društvenih dogodkov, ki jih je posvetilo 100. obletnici rojstva slovenskega režiserja Franceta Štiglica (14. festival Odmevi dediščine - https://www.tolmin.si/objava/195878, 9. pohod po Bevkovi poti, 7. pohod po Tematski poti Na svoji zemlji). France Štiglic je namreč neločljivo povezan z Baško grapo vse od leta 1948, ko je Grahovo ob Bači in Koritnico izbral za kuliso svojega prvega slovenskega celovečernega zvočnega prvenca Na svoji zemlji in ime Baške grape ponesel v svet.

V teh dneh zaključuje zgodbo z razstavo plakatov največjih filmskih uspešnic Franceta Štiglica. Postavlja jih v gostinske lokale na območju svojega delovanja. Razstavo sestavlja 7 plakatov, ki mu jih je odstopila Layerjeva hiša Kranj in so del razstave Balada o filmu in kolažu. V poletnih mesecih jo je v Kranju postavil Zavod Carnica, partnerji razstave pa so bili: Mestna knjižnica Kranj, Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka, ∞KONČNO Kranj 2025.

Z razstavo skuša Društvo Baška dediščina nadgraditi krog povezovanja z domačimi gostinskimi ponudniki z namenom ohranjanja in promoviranja kulturne, tehniške in filmske dediščine Baške grape.

Razstavljeni so plakati za filme: Na svoji zemlji (1948), Dolina miru (1956), Balada o trobenti in oblaku (1961), Tistega lepega dne (1962), Pastirci (1973), Povest o dobrih ljudeh (1975), Veselo gostivanje(1984). France Štiglic se je sicer podpisal pod petnajst igranih celovečernih filmov, vrsto kratkih in dokumentarnih del ter pet odmevnih televizijskih nadaljevank. Štiglic se je že na samem začetku štiridesetletne kariere uveljavil kot eden najbolj nadarjenih slovenskih filmskih režiserjev. Za kratki dokumentarec Mladina gradi (1946) je prejel beneškega bronastega leva, s celovečernim prvencem Na svoji zemlji pa se je uvrstil na filmski festival v Cannesu.