info@planota.si
05 307 40 40
Grgarske Ravne 30

Tradicionalni vaški praznik Pasljednca

Društvo Baška dediščina vabi v nedeljo, 24. novembra 2019 ob 14.30 uri na tradicionalni vaški praznik Pasljednca. Po sveti maši v cerkvi sv. Lenarta bo sledilo druženje ob pomniku hribovski materi (slika iz peska Stanke Golob v naravni velikosti) in v stari mlekarni s pevskim nastopom Kvarteta Karik. V mlekarni pa si boste lahko obudili spomin na zadnjega mlekarja (videoposnetek).

Zadnjo nedeljo v cerkvenem koledarskem letu na Bači pri Podbrdu praznujejo vaški praznik Paslejdn'ca. Društvo Baška dediščina si v sodelovanju z izseljenci prizadeva, da praznik iz leta v leto bolj pridobiva nekdanjo živahno podobo. Na ta dan so namreč prihajali na obisk sorodniki, se po sv. maši zbrali pri svojcih in tisti iz oddaljenih krajev tudi prespali. Vas jih je vedno pričakala temeljito pospravljena, iz hiš je dišalo po domačih dobrotah. Povabljena pevska skupina KVARTET KARIK bo zapela ob druženju pri pomniku hribovski materi pri stari mlekarni, ki ga je Društvo Baška dediščina postavilo 16. septembra 2012. Kot sliko iz peska ga je izdelala slikarka Stanka Golob. Upodobila je žensko – mater, ki z nepogrešljivim košem na hrbtu odhaja na delo. S svojo sporočilnostjo in žlahtnostjo simbolizira hribovske matere, ki so z nečloveškim garanjem na strmih poljih in še bolj strmih, tudi več ur hoda oddaljenih senožetih garale, ljubile in sovražile, vendar ohranile marsikatero domačijo in njen rod do današnjih dni. Njihove zgodbe izpričujejo na ploščo izpisani verzi domače ljudske pesnice Marjuče Volf: „ … dvojni tovor so nosile, na hrbtu koš, pod srcem pa življenja klic …”.
Informacije:
Društvo Baška dediščina,
Cveto Zgaga, gsm 041 259 139, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
http://drustvobaskadediscina.nvoplanota.si/,
Dostop:
Cestne povezave:
Iz smeri: Škofja Loka – Železniki – Petrovo Brdo – Podbrdo (zavijemo desno) – Bača pri Podbrdu
Iz smeri: Idrija – Dolenja Trebuša – Bača pri Modreju (glej smerokaz Podbrdo) – Podbrdo
(zavijemo levo) – Bača pri Podbrdu
Iz smeri : Nova Gorica – Most na Soči - Bača pri Modreju (glej smerokaz Podbrdo) – Podbrdo
(zavijemo levo) – Bača pri Podbrdu
Vlak
http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/vozni-redi
 izstopna postaja Podbrdo, nato se lahko podamo peš v vasico Bača pri Podbrdu, 1 ura hoda
Nova Gorica – Podbrdo
Podbrdo - Nova Gorica
Ljubljana - Jesenice – Podbrdo
Podbrdo – Jesenice – Ljubljana