Kuhnapato: Na vrsti je - tradicionalno - zdravje!
Tradicija je poslanstvo Društva Vesela kuhinja, nekakšna osnova, na kateri že 10 let gradijo slovenski osnovnošolci in proučujejo mikro obdobja, ki imajo svoje tradicionalne zapovedi. Če ne prej, vsaj po današnjem dnevu, ki ga marsikje tradicionalno še prištevajo k praznikom, tradicija na piedestal postavlja zdravje, kar v tem primeru pomeni čiščenje maščob, hidratov in ostale navlake, ki smo jo v obliki najrazličnejših tradicionalnih dobrot vnesli v telo. Tradicija je za društvo povezana s spomini, spomini na dišeče šolske kuhinje in avle, spomini na zadovoljstvo mladih jedcev in ponos mladih kuharjev, pa tudi na že dolgoletno raziskovanje tradicionalne slovenske kuhinje, ki nam brez medicinskih ali lekarniških dodatkov, brez lakote in z obilo užitkov že ob pripravi jedi, ponuja jedi, ki tradicionalno sovpadajo z obdobjem. Ali drugače: "Le kaj vse se da narediti iz redkih sort zimske zelenjave, ki ima sposobnost čakanja v shrambah ali pa smo jo s postopki fermentacije in podobnimi triki tradicije uspeli spraviti v stanje daljšega čakanja na lonec."