info@planota.si
05 307 40 40
Grgarske Ravne 30

Druge nevladniške novice

8   9   10   11

 

>> Druge nevladniške novice

 

Pridružite se Evropskemu tednu mladih 2019

Zavod za razvoj mobilnosti mladih vabi k sodelovanju akcije Evropski teden mladih 2019, ki bo potekala med 29. aprilom in 5. majem 2019. Osrednja tema letošnjih aktivnosti ETM je »Demokracija in jaz«. Več 

Vipavska dolina na sejmu f.re.e v Münchnu

Vipavska dolina se bo med 20. in 24. februarjem predstavila na največjem sejmu na Bavarskem za rekreacijo in prosti čas. Nastopila bo v okviru slovenske stojnice I feel Slovenia.

Vabilo k sodelovanju organizacije 10. Dneva za spremembe

Slovenska filantropija vabi k sodelovanju dogodka 10. Dan za spremembe, kateri bo glavna tema odpravljanju diskriminacije. Več informacij 

Natečaj Prostovoljec leta 2018

Mladinski svet Slovenije (MSS) razpisuje natečaj Prostovoljec leta. Izbirali bodo najboljše prostovoljke, prostovoljce, prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja oz. voditeljico in Naj mladinski projekt za preteklo leto. Natečaj poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja. Več o tem

Vprašalnik o Izidih obravnave raka

Društvo KO-RAk vljudno vabi k sodelovanju , ki je lahko daljnosežno pomemben za korist bolnikov z rakom. Vprašalnik se bo izvajal v desetih državah srednje in vzhodne Evrope. Če bomo z vprašalnikom uspešni (vi, ki ga izpolnite, in mi, ki smo zagovorniki bolnikov z rakom), bomo predvsem ugotovili stanje, kako se obravnava raka in katere so glavne potrebe bolnikov in njihovih svojcev (glede potreb bolnikov). Vaši podatki (seveda vsi podatki so neosebni) bodo zelo koristni argumenti, s katerimi bomo kot vaši zagovorniki vplivali na odločevalce in tvorce zdravstvenih politik. V Sloveniji se bomo potrudili dobiti tisoč odgovorov, sicer optimističen načrt, a vendarle uresničljiv, tudi in predvsem z vašo osebno pomočjo. Zato vas vljudno pozivamo k sodelovanju in predvsem hvala za vaš pozitiven pristop. Vprašalnik je v slovenskem jeziku, okvirno vam bo vzel 20 minut časa. Dostop na:  www.survey.onkologija.hr 

Vabilo k uporabi materialov za ozaveščanje o problemu plastike

Društvo Ekologi brez meja vabi k ozaveščanje vaših zaposlenih, obiskovalcev in uporabnikov, in sicer s pomočjo materialov, ki jih dobite na tej povezavi.

Trije pomembni dogodki za MDSS Nova Gorica

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica vabi, da se bo med 30. januarjem in 2. februarjem 2019 udeležite kar treh za slovenski in mednarodni prostor prepoznavnih ter pomembnih dogodkov.

V sredo, 30. januarja, bo v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani udeležili Be(e) Foruma, katerega glavna tema je apiturizem društvo ob 13. uri predstavilo svoje dolgoletno sodelovanje s Klubom profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije na področju čebelarskega turizma (apiturizem).

Drugi dogodek je udeležba na 8. konferenci o planinskem gospodarstvu, ki bo v soboto, 2. februarja, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (dvorana Urška v 2. nadstropju). Na omenjenem posvetu bo predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica in podpredsednik Zveze slepih in slabovidnih Slovenije Igor Miljavec govoril o potrebnih prilagoditvah za dostopnost slepih in slabovidnih v okolju.

Društvo se tudi letos s socialnim podjetjem Zavod Gost na Planoti predstavlja na sejmu Alpe Adria, ki bo med 30. januarjem in 2. februarjem na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (Stebrna dvorana). Omenjeni ustanovi bosta na sejmu ponudili novo blagovno znamko Zeli. Ta je rezultat večletnega skupnega ustvarjanja na področju rehabilitacije slepih in slabovidnih.

Za dodatne informacije ali pojasnila se obrnite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

OKREPLJENO SVETOVANJE PRED PRIJAVNIMA ROKOMA V PROGRAMA ERASMUS+: MLADI V AKCIJI IN ESE

Na Movitu se je začelo obdobje okrepljenega svetovanja za prijavitelje projektov v programa Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota in bo trajalo do zaključka obeh prijavnih rokov. Več informacij

Podatki o nevladnih organizacijah v javnem interesu

Na voljo je brezplačno javno dostopna evidenca nevladnih organizacij v javnem interesu (ENO). Več informacij

Pilotni projekt pametnih eko-socialnih vasi in prihodnost pametnih vasi

Evropska komisija in Evropski parlament vabita na delavnico "Pilotni projekt pametnih eko-socialnih vasi in prihodnost pametnih vasi". V Bruslju, kjer bo 21. in 22.2.2019 delavnica potekala, bodo sodelovali predstavniki podeželskih organizacij, vasi, nacionalnih upravnih organov, institucij EU in drugih ustreznih zainteresiranih strani. Registracija je možna do 7. februarja 2018. Za več informacij se obrnite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

PRVA NEVLADNIŠKA POMOČ – predlog mehanizma za odziv na pritiske na NVO

Z namenom, da se prepreči oz. omili različne pritiske s strani odločevalcev, medijev in drugih na delo nevladnih organizacij, je nastal predlog mehanizma, s pomočjo katerega bi v primeru pritiskov mobilizirali sektor in pripravili različne odzive, hkrati pa nudili potrebno pomoč organizaciji, ki je pritiskov deležna. Več o tem 

Status delovanja v javnem interesu

Nevladne organizacije, ki so imele status delovanja v javnem interesu, ko je bil sprejet Zakon o nevladnih organizacijah (ZNOrg), morajo najkasneje do 31. marca 2019 uskladiti svoje ustanovitvene akte in delovanje s pogoji za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu po ZNOrg. Več o tem

Resolucija o novi strategiji EU za mlade 2019-2027

Konec novembra 2018 so ministri držav članic EU pristojni za mladino sprejeli resolucijo o novi strategiji EU za mlade 2019-2027. Obeta se več sodelovanja mladih v državljanskem in demokratičnem življenju, povezovanje mladih po celotni Evropski Uniji in zunaj nje, spodbujanje prostovoljstva, učne mobilnosti, solidarnosti in medkulturnega razumevanja in podpora opolnomočenju mladih skozi kakovostno in inovativno mladinsko delo. Več o tem najdete na tej povezavi

Oblikovanje "norveškega" sklada za NVO

Upravljalec sklada Active Citizens za NVO je za opredelev ključnih izzivov in rešitev na štirih prednostnih področjih sklada vključil tudi deležnike. Skupna vrednost sklada v obdobju 2019 – 2025 je 3.000.000 EUR, od tega je neposredno za projekte nevladnih organizacij namenjeno 2.460.000 EUR.Več o tem in poročilo o posvetovanju z 38-imi organizacijami si lahko preberete tukaj

Nagradi za najboljšo diplomsko in magistrsko nalogo s področja delovanja NVO

ISKRA - Stičišče NVO Istre in Krasa razpisuje nagradi za najboljšo diplomsko in magistrsko nalogo, vezano na delo nevladnih organizacij za leto 2018. Rok za oddajo je 17.12.2018. Več inforamcij dobite tukaj.

Okrogla miza in delavnica "Pametna mesta in skupnosti"

Zavod 14, zavod za sožitje in napredek vabi na mednarodno okroglo mizo in delavnico "Pametna mesta in skupnosti: korak v bolj uravnotežen in trajnostni regionalni razvoj Evropske unije", ki bo potekala 29. novembra v Ljubljani. Udeležba na omizju je brezplačna, prijavite se lahko do vključno srede, 28. novembra. Več informacij: zavod14.si

LIFE delavnica za nevladne organizacije

Ministrstvo za okolje in prostor vabi na LIFE delavnico za nevladne organizacije, ki bo potekala v torek, 11. decembra 2018, od 11.30 dalje, v Narodnem muzeju Slovenije. Prijave sprejemajo do 5. decembra 2018.

Dnevi družbene odgovornosti od 28. do 30. 11. 2018

Ekvilib Inštitut vabi med 28. in 30. novembrom na Dneve družbene odgovornosti, ki so namenjeni promociji, izobraževanju in osveščanju o pomenu družbeno odgovornega poslovanja in obnašanja.

Podarimo igrače za socialno šibkejše družine

Inštitut za razvoj igrač skupaj z organizacijo Anina zvezdica do 14. 12. 2018 vabi k darovanju igrač za socialno šibke družine. Igračke naj bodo nove ali dobro ohranjene in očiščene. Veseli bodo tudi iger in knjig, pa tudi darilna vrečka zanje je dobrodošla.

E-posvetovanje o tem, kaj naj se financira v okviru Sklada ACF v Sloveniji

Konzorcij CNVOS, Zavoda PIP in DRPD NM, ki je upravljalec sklada Active Citizens, organizira e-posvetovanje o glavnih elementih programa: potrebah in izzivih, ciljnih skupinah, rešitvah, učinkih in rezultatih. E-posvetovanje bo potekalo od petka, 16. 11. 2018 do ponedeljka, 3. 12. 2018.

Poziv za predloge aktivnosti v okviru Mreže za podeželje za leto 2019

V okviru nacionalne Mreže za podeželje, ki deluje na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zbirajo predloge projektov za leto 2019, ki se navezujejo na boljše izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020 oz. na boljšo pripravo Skupne kmetijske politike po 2020. Predloge projektov zbirajo do ponedeljka, 26. 11. 2018. 

Forum o prostovoljstvu letos na temo solidarnosti mladih

Slovenska filantropija vabi v četrtek, 29. novembra 2018, na Forum o prostovoljstvu na temo solidarnosti mladih, ki bo potekal v prostorih Hiše EU v Ljubljani. Prijave sprejemajo do petka, 23. novembra 2018.

Akcija #MARNAMJE na 10. december - svetovni dan človekovih pravic

CNVOS vsabi nevladne organzacija k vseevropski kampanji ob svetovnem dnevu človekovih pravic, 10. decembra. Vabijo vse, ki si želijo pokazati, da jim je dovolj neutemeljenih obtožb, napadov, omejevanja  aktivnosti in svobode izražanja.

Teden globalnega učenja letos o spremembah in aktivaciji

Med 18. in 25. novembrom 2018 bo v Sloveniji že dvanajsto leto potekal Teden globalnega učenja, ki ga pod okriljem Centra Sever-Jug organizirajo države članice Sveta Evrope. V tem tednu v številnih evropskih državah potekajo dogodki, namenjeni vprašanjem družbene izključenosti, globalne soodvisnosti in solidarnosti. Osrednja tema so cilji trajnostnega razvoja, slogan tedna pa je »Svet se spreminja. Kaj pa mi?«.
Za več informacij in sodelovanje kliknite tukaj.

Poziv Teden globalnega učenja 2018

Teden globalnega učenja vsakoletni dogodek, ki ga pod okriljem Centra Sever-Jug organizirajo države članice Sveta Evrope že od leta 1999. Med 19. in 25. novembrom 2018 bo v Sloveniji v organizaciji SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, potekal že dvanajsto leto. Letošnja osrednja tema so cilji trajnostnega razvoja, slogan dogodka pa je Svet se spreminja. Kaj pa mi?. Zato vabijo k sodelovanju nevladne organizacije, šole, obšolske dejavnosti in druge institucije. Prijave zbirajo na https://www.1ka.si/a/186326.

Delavnica "Kaj prinaša Zakon o nevladnih organizacijah?"

Asociacija vabi na delavnico na temo Zakona o nevladnih organizacijah, ki bo potekala v torek, 20. novembra 2018, ob 12.30 v Ljubljani. Na predavanju bodo predstavili vse ključne rešitve novega zakona, ki bi ga moral poznati vsak nevladnik.