Druge nevladniške novice

Seminarji v okviru projekta ZAUPATI ČEZ MEJO: Darko Bratina med sociologijo in filmom

Kinoatelje vabi na sklop seminarjev na temo kulture in sociologije v sklopu projekta, katerega namen je spodbuditi poglobljeno spoznavanje osebe in dela Darka Bratine. 

KULTURA IN SOCIOLOGIJA – SEMINAR 1

Četrtek, 28. marec, ob 15.00
Univerza v Trstu, Piazzale Europa 1
Osrednja stavba, učilnica Bachelet, (1. nadstropje na levo)

KULTURA IN SOCIOLOGIJA – SEMINAR 2

Četrtek, 4. april, ob 15.00
Univerza v Trstu – sedež v Gorici, via Alviano 18
Oddelek za mednarodne in diplomatske vede, Velika dvorana

Prvo srečanje z naslovom ''Evropska unija in neo-nacionalizmi. V spomin Darku Bratini, evropskemu intelektualcu'' se ima zgoditi v četrtek, 28. marca, od 15.00 do 18.00 na Univerzi v Trstu (Oddelek za politične in družbene vede). V srečanje nas bo uvedel sociolog Alberto Martinelli, častni profesor Univerze v Milanu. 

Za drugo srečanje, ki bo sledilo v četrtek, 4. aprila, od 15.00 do 18.00, se preselimo v Gorico, na goriški sedež Oddelka za mednarodne in diplomatske vede Univerze v Trstu. Tukaj bo imel predavanje z naslovom ''Teritorij sociologije: klepet z Darkom'' sociolog Arnaldo Bagnasco, častni profesor Univerze v Torinu, na katerem bo predstavil svoje teoretske in raziskovalne izkušnje.


Oba častna gosta sta na Darka Bratino vezana, ne zgolj preko prijateljskih in kolegialnih vezi, temveč tudi preko njihove skupne akademske specializacije in sodelovanj v Torinu. Vsi trije se nikoli niso omejevali zgolj na teoretsko in akademsko delo, temveč so to vedno povezovali z močno civilno, kulturno in intelektualno strastjo. Ta srečanja torej ne bodo le slavnostnega značaja, temveč bodo temeljila na sodobnih refleksijah in perspektivah. Seminarji bodo potekali v sklopu predavanj ''Analiza in snovanje organizacije'' prof. Gabriela Blasutiga na Oddelku za politične in družbene vede Univerze v Trstu in predmetov ''Sociologija'' prof. Simona Arnaldija in ''Sociologija mednarodnih odnosov'' prof. Morena Zaga na goriškem sedežu Oddelka za mednarodne in diplomatske vede Univerze v Trstu. Poleg dveh častnih gostov bodo nastopili tudi profesorji iz Univerze v Trstu in Univerze v Vidmu, partnerji projekta ''Zaupati čez mejo''. Slovenski izobraževalni konzorcij (Slov.I.K.) bo na seminarju v Gorici zastopal podjetnik Boris Siega, ki je sodeloval tudi na interdisciplinarnem tečaju SLOVIS, ki ga je v osemdesetih letih 20. stoletja v Trstu organiziral Bratina. Seminarji so namenjeni predvsem študentom regionalnih univerz, ki se zanimajo za sociološka, mednarodna in politična vprašanja. Posebno dragoceno za udeležence pa bo gotovo pričevanje tistih uglednih gostov, ki so Darka Bratino poznali osebno in ki so njegovo delo doživljali neposredno.

Seminarje v okviru projekta Zaupati čez mejo: Darko Bratina med sociologijo in filmom, ki jih financira avtonomna dežela Furlanija - Julijska krajina, organizira društvo Kinoatelje iz Gorice v sodelovanju z Univerzo v Trstu – Oddelek za politične in družbene vede, Univerzo v Vidmu – Oddelek za jezikoslovje in literaturo, Slovenskim izobraževalnim konzorcijem Slov.I.K. in Slovenskim raziskovalnim inštitutom SLORI.