Druge nevladniške novice

ZAUPATI ČEZ MEJO: Darko Bratina med sociaologijo in filmom

V petek, 24. maja, se je v prostorih Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani odvil peti – in tudi zadnji – izmed seminarjev, posvečenih globljemu spoznavanju sociologa, senatorja in svetovljana Darka Bratine, ki jih je goriški Kinoatelje letos organiziral s številnimi partnerji v okviru projekta Zaupati čez mejo: Darko Bratina med sociologijo in filmom.

Osnovna tema seminarja je bila vezana na področje čezmejnega raziskovanja etničnosti, predvsem kot premislek in ponovno ovrednotenje skupnih "etničnih delavnic štirih inštitutov" – Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani, Slovenskega raziskovalnega inštituta Trst, Slovenskega znanstvenega inštituta v Celovcu in Centra per le ricerche storiche Rovigno – Središča za zgodovinska raziskovanja Rovinj –, izvedenih med letoma 1989 in 1990.

Po ogledu filma Andreja Mlakarja, Zamejci (1989), za katerega je sociološko in umetniško zasnovan komentar spisal ravno Bratina, sta Davorin Devetak in prof. dr. Miran Komac celostno predstavila poklicno pot Darka Bratine, med etnosom, filmom in sociologijo. Arhitekt Danjel Jarc, bivši Kinoateljevec, pa je izpričal Bratinovo navdihovalno vlogo pri svojem magistrskem raziskovanju okrog metodologije scenarijev in urbanistične integracije mest Gorice in Nove Gorice, a tudi mest kot so Trst, Videm, Ljubljana, njihovih zaledij in tudi na ravni Evrope. O njegovi vsestranski pomembnosti v slovenskem političnem in kulturnem prostoru pričajo gostje, ki so se seminarja udeležili, med drugimi evropski poslanec Alojz Peterle, senatorka v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc, predstavnica urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Irena Vadnjal, Andreja Potokar od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Nataša Gliha Komac iz ZRC SAZU. Slovensko stvarnost v Italiji sta ugledno zastopala še predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in Ivo Corva za SSO.