info@planota.si
05 307 40 40
Grgarske Ravne 30

Druge nevladniške novice

Film ZGODOVINA LJUBEZNI za nagrado

Za slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2020, je predlagan film ZGODOVINA LJUBEZNI v režiji Sonje Prosenc in v produkciji Monoo.

Izbrala ga je strokovna žirija v sestavi:

Martin Turk, režiser;
Simon Gosnik, direktor fotografije;
Sara Živkovič, producentka;
Branislav Srdić, producent;
Tomi Matič, producent;
Andrej Nagode, montažer;
Nika Rozman, igralka;
Polona Petek, predavateljica in publicistka

Utemeljitev:
Letos so producenti za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film prijavili štiri filme: Igram, sem, Ne bom več luzerka, Posledice in Zgodovina ljubezni.
Med temi je žirija ocenila, da je za kandidaturo najprimernejši film Zgodovina ljubezni v režiji Sonje Prosenc.
“Film pred gledalci razpre svet glavne junakinje, mladega dekleta, ki je pred nedavnim izgubilo mater. V edinstvenem in dovršenem filmskem jeziku riše notranje doživljanje protagonistke, ki se sooča z materino skrivno preteklostjo in skoznjo poskuša poiskati smisel v novonastalih odnosih. S subtilno dramaturgijo, ki jo nadgrajujejo do potankosti premišljeni zvočni in vizualni detajli, ustvari svojevrstno atmosfero, ki ne le očara, ampak predvsem povabi gledalca v lastno popotovanje po pokrajini čutnega. To je film, ki govori s tišino, ne z besedami, ter pri tem gledalca ne podcenjuje, temveč mu nudi prostor za lastno refleksijo. Prav zaradi zavestnega odmika od dogajanja je še bolj bogat v podobah, ki s svojo intenzivnostjo in premišljeno umeščenostjo oblikujejo zaokroženo celoto pomenov. Čas, misel in narava prevzamejo v tem filmu novo dimenzijo, saj nenehno razpirajo polja asociativnega, simbolnega in intuitivnega. Zgodovina ljubezni je nekonvencionalen in avtorsko prepoznaven film, ki ga odlikujejo vrhunski prispevki vseh članov ekipe, tako jasno uglašenih v enotno zgodbo, da bi ji bilo težko karkoli dodati ali odvzeti.”