info@planota.si
05 307 40 40
Grgarske Ravne 30

Druge nevladniške novice

FILMSKI SEMINAR Ljubljana, februar – junij 2020

Filmski seminar ponuja celostno znanje o filmski produkciji. Preko različnih predavanj bo obdelal celoten spekter filmskega ustvarjanja in udeležencem ponudil znanja in izkušnje iz vseh področij ustvarjanja filma, od osnovnega razumevanja filmskega jezika, ustvarjanja scenarija, likovne estetike in fotografije, dramaturgije in montaže, pa seveda do temeljnih prvin filmske režije. Seminar ponuja udeležencem široko filmsko izobrazbo, njihovemu talentu pa je prepuščeno, v katero smer se bodo kasneje profilirali.

FILMSKI SEMINAR BO OBDELAL NASLEDNJE TEME:
FILMSKI JEZIK IN FILMSKA REŽIJA: filmski jezik in filmsko mišljenje; zgodovina filma; analiza in razumevanje filma; artikulacija filmskega prostora; filmska režija.
LIKOVNA ESTETIKA FILMA: zgodovina likovne estetike; vizualna naracija; kompozicija kadra.
SCENARISTIKA: osnove dramaturgije; karakterizacija lika, odnos, konflikt, zgodba; analiza avtorskih poetik; oblikovanje scenarija.
KAMERA: filmski plani; kompozicija kadra; dramaturgija fotografije; osnove oblikovanja svetlobe; scenska tehnika; praktično snemanje.
MONTAŽA: dramaturgija in vizualna naracija; ustvarjalna vloga montaže v predprodukciji, produkciji in postprodukciji; montaža prizorov – filma.
PRODUKCIJA: osnovni pojmi in zakonitosti produkcije; faze in tehnologije filmske produkcije; produkcijska ekipa in proces.
FILMSKI JEZIK IN FILMSKA REŽIJA
Udeleženci se bodo seznanili z osnovnimi principi filmskega jezika, filmskega mišljenja in filmskimi izraznimi sredstvi. Spoznali bodo naloge in odgovornosti filmskega režiserja in ostalih sodelavcev – ustvarjalcev v kreativnem procesu. Spoznali bodo celotno pot nastajanja filma in vlogo režiserja v njem, od prve ideje in filozofije za njo, preko scenarija, pomena likovnega jezika, dramaturgije in montaže do končnega produkta – kratkega filma.
LIKOVNA ESTETIKA FILMA
Serija predavanj bo predstavila uporabo vizualnih izraznih sredstev v funkciji filmske pripovedi. Ponudila bo pregled ključnih estetskih vprašanj v razvoju filma ter analizirala zgodovino vizualne naracije.
SCENARISTIKA
Udeleženci bodo spoznali tehnike pisanja za film. Preko analize družbene realnosti bodo raziskovali teme ter oblikovali osnovno idejo za kratki film. Oblikovali bodo lik, ga karakterizirali, raziskovali odnose ter konflikte med liki ter situacije, v katere so umeščeni.
Spoznali se bodo z osnovami dramaturgije, analizirali trende ter avtorske poetike skozi zgodovino filma ter primerjali različne prakse oz. filmske šole. Pod mentorskim vodstvom bodo oblikovali scenarij za kratki igrani, dokumentarni ali eksperimentalni film.
KAMERA
Udeležencem bo predstavljena filmska fotografija kot bistven del filmske naracije. Spoznali bodo načine snemanja tako teoretične (uporaba filmskih planov, kadriranje, oblikovanje svetlobe …), kot tudi s tehnološke strani (praktično rokovanje s snemalno tehniko). S praktičnim delom – snemanjem bodo mojstrili obvladovanje kamere, kadriranje, kompozicijo, kontinuiteto slike in dramaturgijo fotografije.
MONTAŽA
Udeleženci bodo spoznali principe montaže kot bistveni element filmske dramaturgije: kako je dramaturgija zgodbe odvisna od montaže in kako montaža vpliva na procese v predprodukciji, produkciji in postprodukciji. Preko analize kadra bodo raziskovali različne možnosti in s tem različne pomene montažnega zaporedja. Večji del predavanj bo temeljil na praktičnem delu, kjer bodo udeleženci spoznali zakonitosti montaže ter se naučili obvladovanja montažne programske opreme.
PRODUKCIJA
Udeležencem bo predstavljen celotni produkcijski proces, osnovni pojmi in zakonitosti produkcije, s katerimi se bodo srečevali pri praktični izvedbi svojih študijskih nalog. Spoznali bodo posamezne faze in tehnologije filmske produkcije ter načinom dela produkcijske ekipe, spoznali produkcijske okvire in omejitve pri posameznem projektu.
MENTORJI IN PREDAVATELJI
ARNE BREJC (1972) je zaključil študij Filmske in televizijske režije na AGRFT. Za študentske filme je prejel akademijsko Prešernovo nagrado, mednarodno nagrado na priznanem filmskem festival v Poitiersu (Francija) in druge nagrade. Med leti 2000 in 2010 je kot zunanji sodelavec režiser delal na TV Slovenija, največ v Dokumentarnem in Verskem uredništvu. Za dokumentarni film V imenu ljudstva je prejel mednarodno nagrado na festivalu verskega filma v Trentu (Italija). Realiziral je veliko studijskih oddaj in režiral več krajših feljtonov in daljših dokumentarcev ter dve leti sodeloval kot scenarist-režiser pri evropski-koprodukcijski oddaji City Folk. Kot scenarist in režiser je podpisal tudi nekaj reklamnih spotov in prireditev. V letih 2006–2007 je v sodelovanju s Tomažem Brejcem idejno zasnoval, produciral, režiral in montiral 22 kratkih filmov o sodobnem slovenskem slikarstvu, Besede in slike, fragmenti o sodobnem slovenskem slikarstvu. Do leta 2010 je v produkciji galerije Equrna posnel nekaj srednjemetražnih dokumentarnih portretov. Leta 2012 je prevzel program in vodenje galerije Equrna.
V okviru filmskega seminarja bo predaval Zgodovina filma, Filmska režija in Produkcija.
MILOŠ KALUSEK je bil rojen leta 1968 v mestu Chrudim na Češkem. Študij filmske in televizijske montaže je zaključil na filmski in televizijski akademiji FAMU International v Pragi. Tam je spoznal Janeza Burgerja, kar je bil eden ključnih razlogov za njegovo selitev v Slovenijo. Prelomnico njegovega opusa pa gre pripisati obdobju, ko je postal hišni mojster montaže pri neodvisni filmski produkciji Staragara, ki sta jo leta 2003 ustanovila Janez Burger in Jan Cvitkovič. Kot montažer je kreiral preko 50 igranih in dokumentarnih filmov, med drugimi V Leru, Ruševine, Odgrobadogroba, Circus Fantasticus itd. Leta 2013 je na 16. Festivalu slovenskega filma preje vesno za montažo filma Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj (r. Janez Burger).
V okviru filmskega seminarja bo predaval Filmsko mišljenje, Dramaturgijo in Montažo.
ROBERT ČERNELČ (1970) je 1999 zaključil študij na Akademiji za likovno umetnost in v istem letu posnel celovečerni video Deževanje. Leta 2002 je zaključil magistrski študij slikarstva na ALU, leta 2004 pa še magistrski študij filmske režije na AGRFT. S svojimi slikarskimi, video in filmskimi deli se je udeležil številnih razstav in festivalov doma in v tujini ter zanje dobil vrsto domačih in tujih nagrad. Leta 1999 je dobil študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo, leta 2000 nagrado Majskega salona. Za kratki igrani film Črvi je leta 2004 na Festivalu slovenskega filma dobil nagrado vesna za debitanta leta, leto kasneje na Filmskem festivalu Zlin na Češkem pa nagrado za najboljši kratki film. Leta 2005 je dobil Čermeljevo nagrado. Od leta 2004 deluje kot samostojni ustvarjalec na področju slikarstva, videa in filma.
V okviru filmskega seminarja bo predaval Likovno estetiko filma.
ANA LASIĆ (1972) je študij dramaturgije zaključila na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu s tekstom Gdje ti živiš?, za katerega je prejela nagrado Slobodana Selenića. Velik ustvarjalni pečat je pustila tudi v Sloveniji. Kot scenaristka je soustvarjala je filme Ruševine, Angela Vode, skriti spomin, Na terampiji, Blakan Is Not Dead, Avtošola idr. Sodelovala je tudi z več slovenskimi gledališči. Leta 2006 je na Borštnikovem srečanju za svojo dramo Za zdaj nikjer prejela Nagrado Dominika Smoleta. Šest let je predavala scenaristiko na AGRFT.
V okviru filmskega seminarja bo predavala Scenaristiko in Razvoj scenarija.
SAŠO ŠTIH (1990) se je po zaključeni Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo vpisal na Fakulteto dramskih umetnosti v Beogradu, Srbija, smer kamera, kjer je leta 2014 diplomiral. Po opravljeni diplomi je vpisal magistrski študij snemanja na AGRFT v Ljubljani. Od jeseni 2018 je član Združenja filmskih snemalcev Slovenije. Kot direktor fotografije je sodeloval pri več filmih, serijah, videospotih in reklamnih spotih. Je tudi mentor različnih filmskih delavnic.
V okviru filmskega seminarja bo predavala Kamero.
URNIK
Filmski seminar se bo začel 10. februarja 2020 in bo trajal do konca junija 2020. V februarju bodo predavanja potekala v ponedeljek, torek in sredo, v marcu bomo dodali še individualne ure – vaje iz scenaristike, ki bodo potekale ob četrtkih. V aprilu bodo četrtkovi termini rezervirani za vaje iz kamere/montaže. Predavanja bodo potekala od 19.30 – 22.30 v dvorani Skladovnica, Beethovnova 5, Ljubljana.
Natančen urnik predavanj (z morebitnimi dodatnimi predavanji) bomo objavljali sproti, praviloma za 14 dni v naprej.
CENA
Cena seminarja je 140,00 EUR (z že vštetim DDV) na mesec.
Mesečni obseg seminarja je 64 šolskih ur + do 16 individualnih ur z mentorjem oz. praktičnih vaj.
Po prejemu prijavnice vam bomo poslali račun (in položnico). Prijava je veljavna šele po plačilu kotizacije! Šolnino za posamezni mesec je potrebno poravnati najkasneje do 10. v tekočem mesecu.
PRIJAVE
E-prijavo za FILMSKI SEMINAR najdete na spodnji povezavi:
https://forms.gle/E9H7yTw6L6G9uuQX6
INFORMACIJE
Kontaktni osebi: tel.: 01 24 10 511 (Matjaž Šmalc), 01 24 10 523 (Franci Cotman), faks: 01 24 10 510, e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..