info@planota.si
05 307 40 40
Grgarske Ravne 30

Druge nevladniške novice

Rožnati oktober

Rožnati oktober, v mesec, posvečen ozaveščanju o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Ob tej priložnosti so v društvu ko-RAK pripravili sporočilo za javnost (krajša oblika):

Rožnati oktober, je mesec, v katerem z različnimi dogodki opozarjamo javnost o raku dojk, tako da predvsem z osveščanjem usmerjamo pozornost na ta najpogostejši rak pri ženskah. O razlogih za te aktivnosti pridr. prof. dr. Marko Vudrag pravi: »V Slovenijivsako letona novo zbolido 1400 žensk(na Goriškem do 100), več kot 400 jih, žal, tudi umre. Kajti v Sloveniji bo ena od 13 žensk do svojega 74. leta zbolela za rakom dojk! Tudi zato v program DORA – državni presejalni program za zgodnje odkrivanje raka dojk želimo vključiti čim večji delež žensk iz ciljne populacije (od 50 do 69 let), naj bi ta bilo vsaj 70% (in več) ženske populacije Slovenije, do bomo dosegli cilj – zmanjšati umrljivosti zaradi raka dojk vsaj za 30%. Na Goriškem smo DORO vpeljali septembra 2016. Hvale vredno je tudi to, da je na Goriškem odzivnost v druga dva presejalna programa – ZORA in Svit najvišja v Sloveniji,«.

Povodom meseca ženskega zdravja (Rožnati oktober) bomo Goriško Društvo za boj proti raku in drugim kroničnim boleznim oz. Društvo ko-RAK.si skupaj s partnerji (MONG; Športna zveza; Javni zavod za Šport; Društvo diabetikov NG; Športno društvo Mark, Supernova…) na ploščadi pred Supernovo na Prvomajski ulici v Novi Gorici v soboto, 24. oktobra organizirali in izvedli ozaveščevalno-preventivni in dobrodelni dogodek 8. Goriški tek in hoja za upanje. Zbrana sredstva bomo tudi letos namenili nakupu opreme za onkološko ambulanto Splošne bolnišnice Nova Gorica.

Rak dojk in drugi raki, denimo rak pljuč, so pri ženskah v porastu. Zato posvečamo Rožnati oktober in ženskemu zdravju ter o njem bomo spregovorili skozi vse komunikacijske kanale v smislu ozaveščanja o preventivnih aktivnostih… tudi v skladu z Evropskim kodeksom proti raku, katerega projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Pridr. prof. dr. Marko Vudrag, dr. med.

Predsednik Društva ko-RAK.si