info@planota.si
05 307 40 40
Grgarske Ravne 30

Novice iz regije

Zmagovalna zgodba NVO

Regionalno stičišče NVO Planota je zbralo nekaj dobrih zgodb NVO, ki delujejo na območju Goriške in pozvalo javnost, da preko spletnega glasovanja podpre njihova dobra dela. V glasovanju, ki se je zaključilo oktobra, je največ glasov prejelo Društvo gluhih in naglušnih Severne Primorske, ki so kmalu po razglasitvi epidemije Covid-19 ugotovili, da jih osebe z okvaro sluha še toliko bolj potrebujejo. 

Dobre zgodbe pa se z zaključkom glasovanja ne zaključujejo. Še naprej ste vabljeni, da vaše zgodbe delite z nami, in mi jih bomo delili naprej.

Nevladne organizacije igrajo pomembno družbeno vlogo in so, sploh v kriznih časih, nepogrešljive. Vsaka od njih je edinstvena in pripoveduje svojevrstno zgodbo. Leto 2020 in z njim Covid-19 je NVO-jem prineslo kar nekaj izzivov. Marsikatera nevladna organizacija se je hitro odzvala na potrebe skupnosti, prilagodila svoje delovanje in razvila nove metode za prispevek družbi.

Med zgodbami, ki smo jih prejeli, je v spletnem glasovanju največ glasov izbrala zgodba Društva gluhih in naglušenih Severne Primorske.

»Veliko informacij v medijih je sicer bilo podano v znakovnem jeziku, vendar se je izkazalo, da naši člani še vedno potrebujejo pomoč, dodatno pojasnjevanje, razlago. Pisarna društva je bila ves čas epidemije odprta. Strokovna delavka je bila na voljo za pogovor, svetovanje preko spletne kamere. Na srečo nam sodobna tehnologija to omogoča. Člane smo obveščali preko spletne pošte, družabnih omrežij. V času epidemije pa smo preko aplikacije Zoom izpeljali tudi delavnico znakovnega jezika in sicer v sodelovanje z mladinskim centrom v Idriji,« so sporočili iz društva.

V trenutni situaciji je širjenje tovrstnih zgodb še toliko bolj pomembno. Druge organizacije lahko na podlagi zgodb spoznajo dobre prakse, ki jih potem implementirajo tudi v svoje delovanje, pomembne so za promocijo organizacije v širši javnosti, hkrati pa dobre zgodbe spodbujajo solidarnost in skrbijo za dvig morale družbe. Zato vas vabimo, da preko spletnega vprašalnika z nami delite dobre zgodbe vaše organizacije in članov. Mi pa bomo poskrbeli, da bodo za vašo dobro zgodbo izvedeli tudi drugi.