info@planota.si
05 307 40 40
Grgarske Ravne 30

nvo

Ustanovitev NVO

Nevladne organizacije  - NVO so družbeni prostor med državo, trgom in drugimi oblikami družbenih skupnosti. Pravno gledano so nevladne organizacije društva, ustanove in (zasebni) zavodi – tj. organizacije, ki delujejo neodvisno od države, so neprofitne, večinoma prostovoljne in imajo neko obliko pravne osebe.

Področje NEVLADNIH ORGANIZACIJ ureja Zakon o nevladnih organizacijah (ZNOrg). Področje DRUŠTEV ureja Zakon o društvih (ZDru-1-UPB2). Področje USTANOV ureja Zakon o ustanovah (ZU). Področje ZAVODOV ureja Zakon o zavodih (ZZ).

e-PRAVNIK je brezplačna spletna aplikacija za pripravo pravnih dokumentov za društva, zavode in ustanove!

BANNER ePRAVNIK 3Kaj omogoča?
Pripravo ustanovnih aktov, statutov, pravilnikov, pogodb o financiranju in podpori NVO, pogodb za delo v NVO in drugih pravnih dokumentov, ki jih potrebujete pri svojem delu …

Kako deluje?
Skozi sistem vprašanj in odgovorov vas vodi do oblikovanja želenega dokumenta. Ne gre za zbirko vzorcev pogodb in pravilnikov, temveč za brezplačno orodje za pripravo BREZHIBNIH, PO MERI NAREJENIH pravnih dokumentov.

e-pravnik ni zbirka vzorcev pogodb in pravilnikov, temveč vam preko naprednega sistema vprašanj, odgovorov in predlogov sestavi različne pravne dokumente, upoštevajoč vaše konkretne situacije in potrebe.

Preden se odločite za ustanovitev NVO se morate zavedati, da:

  • Ni dovoljeno ustanoviti društva, katerega namen je ustvarjanje dobička ali društva, katerega izključna dejavnost je pridobitna dejavnost, niti ni dovoljeno delovanje takšnega društva (3. čl. Zakona o društvih).
  • Zavod lahko opravlja gospodarsko dejavnost, če je ta namenjena opravljanju dejavnosti, za katero je zavod ustanovljen (18. čl. Zakona o zavodih).
  • Ustanova lahko opravlja dejavnost, ki je nujna za uresničitev namena, za katerega je ustanovljena, ali je namenjena njeni promociji, če z zakonom ni določeno drugače (2. čl. Zakona o ustanovah).

Finančna uprava RS že več let prioritetno nadzira NVO-je , za katera se sumi, da izvajajo samo pridobitno dejavnost oz. opravljanje pridobitne dejavnosti ni povezano z osnovnim namenom in cilji delovanja NVO in bi v tem primeru morali poslovati preko kakšne druge oblike: s.p., d.o.o...

Vse dodatne informacije na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali 05 307 40 40 oz. 040 288 097 in v Zeliščnem centru Grgarske Ravne vsak delavnik med 8.00 in 16.00.

 

 

Pogosta vprašanja

 Kakšen je postopek ustanovitve društva? Kateri so obvezni dokumenti za društva? Kateri so priporočljivi dokumenti za društva? Kaj rabim za registracijo društva? Kje dobim vlogo za registracijo društva?
 Kakšen je postopek ustanovitve zavoda? Kateri so obvezni dokumenti za zavode? Kateri so priporočljivi dokumenti za zavode? Kje dobim potrebne obrazce za ustanovitev zavoda?
 Kakšen je postopek ustanovitve ustanove? Kateri so obvezni dokumenti za ustanove? Kateri so priporočljivi dokumenti za ustanove?
 Kaj je SKD - Standardna klasifikacija dejavnosti?

 

Odgovore najdete TUKAJ. Če rabite še dadatna pojasnila nas lahko pokličete vsak delavnik med 8. in 16. uro na 05 307 40 40 ali 040 288 097 oz. nampišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..